Penghasilan Nira Kelapa
Nira kelapa adalah cecair yang di perdapat dari bunga-bunga kelapa (mayang).
Secara amnya, nira boleh dihasilkan ketika mayang masih di dalam seludang; seludang merupakan daun pelindung yang menyelubungi seluruh jambak-jambak mayang yang belum mekar. Hujung seludang di pangkas/hiris untuk mengeluarkan nira.
Bagi seludang yang sudah terpecah atau di belah, mayang yang terbuka dari seludang di ikat rapi, lalu di ikat kuat 2 batang kayu dipangkalnya agar pemekaran bunga jadi terhambat. Mayang membengkak, setelah pembengkakan berhenti, hujung mayang di pangkas/hiris untuk mengeluarkan nira.
Nira akan mengalir keluar, dan perlu di tadah ke dalam bekas buluh atau plastik yang dinamakan 'tukir'. Setengah amalan memasukkan sedikit 'laghu' (laru) ke dalam tukir agar nira tidak cepat masam. Bermacam-macam laru boleh digunakan; lain tempat lain pula caranya. Kepingan kayu cengal, kepingan kayu nangka, kulit buah manggis, ubat gula “cap 3 gajah” atau air kapur.
Nira di dalam tukir boleh di ambil sekali sehari, atau 2 kali sehari waktu pagi dan petang. Proses penghasilan nira ini boleh diulang-ulang setiap hari sehingga seludang kelapa atau mayang tadi di hiris sampai habis ke pangkal.
Nira yang baru di tuai segar, perlu segera di minum. Warnanya putih kesusuan. Rasanya manis, tidak memabukkan. Aduhai...memang enak di minum segar
No comments:
Post a Comment